Optimaliseren van biologische geneesmiddelen om de last van ernstig astma te verminderen (OBIOMAB)
Jacob Sont (LUMC), Anneke ten Brinke (MCL), Jasper Kappen (FGV), Hans Kroes (MCL), Gert-Jan Braunstahl (FGV), Bas Hilvering (AUMC) en Maarten van Bezouw (UU).
Een consortium van RAPSODI centra heeft een subsidieaanvraag in de ronde ZonMw GGG Onderzoek met Bestaande Data gehonoreerd gekregen (ZonMW).
Ernstig astma is een complexe heterogene ziekte met een grote impact op patiënten, hun families, de gezondheidszorg en de maatschappij. Bij patiënten met ernstig astma is behandeling mogelijk met biologische geneesmiddelen (biologicals). Deze dure behandeling via een infuus of injecties is veelal effectief, maar het is nog onduidelijk hoe vaak, met welk interval, een dosis gegeven moet blijven worden.
Dit vraagt om onderzoek om de inzet van deze behandelingen te optimaliseren. Een strategie met individuele aanpassing van het doseringsinterval is één van de mogelijkheden. Inmiddels wordt in de praktijk gevarieerd met het aanpassen van het interval tussen de doseringen op basis van bepaalde ziekte- en responskenmerken. De ervaring hiermee opgedaan wordt vastgelegd in het RAPSODI-register. Op basis van deze gegevens zal worden onderzocht wat de waarde is van een meer gepersonaliseerde aanpak. Wat zijn de klinische uitkomsten en is een meer gepersonaliseerde aanpak doelmatig? Hoe ervaren patiënten dit? Daarnaast zal door gebruik te maken van interviews en vragenlijsten het draagvlak bij patiënten en zorgverleners met betrekking tot het aanpassen van het interval tussen de doseringen in kaart worden gebracht.
De projectuitkomsten kunnen leiden tot een richtlijn voor de aanpak van deze behandeling en praktijkevaluatie in gespecialiseerde centra.